Pokvareni kompas

Broken compass argument (eng) (izvor: ironchariots)

Pokvareni kompas je logička greška koja nastaje kada iz jedne premise sledi više različitih, često potpuno isključujućih, zaključaka.

Na primer:

Premisa 1: Molitva je način spoznaje boga.
Premisa 2: Ja sam se molio i spoznao boga.
Zaključak: Dakle, taj moj bog postoji.

Problem sa ovim argumentom je što ga mogu primeniti pripadnici bilo koje religije, pa je stoga “validan” za hrišćanskog boga isto kao i za muslimanskog, ili jevrejskog ili nekog od nordijskih bogova, ili starogrčkih i tako dalje, ad infinitum.

Naziv ove logičke greške potiče od činjenice da će se kompas koji radi sam ispraviti ako se okrene, dok će pokvareni kompas pokazivati sever jednako u svim pravcima. Isto tako, logička greška pokvareni kompas upućuje na različite strane, zaključke, u zavisnosti od toga kako je korišćen.

Pokvareni kompas je podvrsta logičke greške ne sledi (lat. non sequitur). Logičke greške argument iz vere, iz tradicije, iz većine, iz autoriteta ili pozivanje na emocije su sve u osnovi verzije logičke greške pokvareni kompas.

Argumenti koji se baziraju na razumu se samoispravljaju baš kao i kompas koji radi, za razliku od svih nabrojanih logičkih grešaka.

Egzistencijalna zabluda
Potvrdan zaključak iz odrične premise

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *

15 − nine =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.